IKONE

IKONA

Poštovanje ikona i njen značaj u srpskom narodu utemeljio je Sveti Sava.

Svaki hrišćanski dom treba da ima ikonu svoje krsne slave. Ikona se postavlja u najsvečanijoj prostoriji, trpezariji ili dnevnoj sobi i to uvek na istočnom zidu. Pored ikone krsne slave, poželjno je da u kući stoji ikona Hrista Spasitelja i ikona Majke Božije, a može i ikona nekog drugog svetitelja koji se u tom domu posebno poštuje ikona Svetog Save, ikona preslave i slično. Na zidu na kome je ikona ne mogu stajati neke druge slike, gobleni, posteri i sl.
Pravoslavna crkva ima svoje pravilo u ikonografiji. Najviše je zastupljen vizantijski stil u slikanju ikone.
Kada se ikona kupi, nosi se svešteniku na osvećenje. Negde se praktikuje da ikona stoji u crkvi nekoliko nedelja. Tek osvećena ikona se postavlja u hrišćanski dom. Dobro je da pred ikonom stoji manji stočić na kome bi stajale sve gore pomenute stvari i predmeti. Ispred ikone se obavljaju svi hrišćanski obredi i molitve u kući.
O krsnoj slavi i o načinu kako se ona slavi možete pročitati OVDE.Tekst je preuzet sa jednog od sajtova srpske pravoslavne crkve.
U galeriji slika ispod možete pogledati jedan deo naših radova.Mnogi od njih su prodati ali po uzoru na njih mogu se uraditi drugi modeli u dimenzijama koje vama odgovaraju.
Posetite našu onlajn prodavnicu!

 

Comments are closed.